Viihde- ja tango-orkesteri
Guardia Nuevan tarina
Guardia Nuevan tarina alkaa vuodesta 2001. Juuret ulottuvat vuoteen 1995, jolloin Raimo Vertainen ja Sari Viinikainen muuttivat Kokkolaan. Molemmat toimivat harmonikansoiton opettajina Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Syntyi ajatus siitä, että Kokkolan-seudulta löytyy niin paljon osaamista, että tännehän voisi perustaa ison orkesterin.
Oli itse koulutetut harmonikan soittajat ja vahva jousisoiton keskipohjalainen perinne. Osaava komppiryhmä täydensi soitinperhettä - kitara, kontrabasso, piano ja lyömäsoittimet. Taustalla soi vahvasti suomalainen ja argentiinalainen tango.
Suoraan leijonan luolaan
Jo 2004 Guardia Nueva matkusti suoraan leijonan luolaan, Buenos Airesiin. Matkalla Guardia Nueva soitti radiokonsertin sadalle miljoonalle kuulijalle Argentiinassa, Brasiliassa, Uruguayssa ja Paraguayssa. Kohokohta oli vierailu Argentiinan kansalliseen tangoakatemiaan, jossa orkesteri kohtasi Astor Piazzollan läheisimmän yhteistyökumppanin, akatemian johtaja Horacio Ferrérin.
Guardia Nuevaa kuultuaan Ferrér lausui, että Piazzollan Enkeli-sarjaa ei voi paremmin soittaa. Siitä oli hyvä jatkaa ja soittaa vielä Osvaldo Pugliesen La Casa del Tangossa. Pugliesen leski antoi Guardia Nuevalle miehensä nuotteja orkesterille sovitettaviksi. Ja sovituksistaan orkesteri tunnetaan.
Argentiinan jälkeen matka jatkui kohti uusia lavoja, musiikillisia valloituksia ja yhteistyötä monien upeiden taiteilijoiden kanssa. Vierailu Turkkiin Ankaran suurlähetystön toiveesta vuonna 2006, konsertti kolmessa kaupungissa (Izmir, Ankara ja Istanbul) ja Turkey CNN -kanavalla. Sen jälkeen askel on otettu kirkkomusiikin maailmaan mm. Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla ja Urkuyö ja Aaria- festivaalilla Espoossa.
GNX – ja siitä eteenpäin
Seuraava suuri ponnistus oli GNX, Guardia Nuevan kymmenvuotisjuhlakonsertti Kokkolan jäähallissa helmikuussa 2011. Jäähallin peittolevytkin vuokrattiin Helsingistä, yhtä matkaa konsertin kanssa työstettiin myös uutta levyä ja dokumenttia. Lumoava konsertti nähtiin kahdessa osassa YLE TV2 -kanavalla syksyllä 2011. Kesällä Guardia Nueva esiintyi mm. Seinäjoella Cumbre Mundial del Tango-tapahtumassa Suomen Tasavallan Presidentille, sekä Turun Linnan juhlissa.
Guardia Nueva on pitänyt linjansa ja jatkanut määrätietoista työtään. Keväällä 2012 orkesterin loppuunmyyty konsertti soi ensimmäisen kerran Musiikkitalossa. Konsertin tuotti Live Nation. Syksyllä yhteistyö Live Nationin kanssa jatkui kiertueella Lahdessa, Turussa ja Tampereella.
Guardia Nueva konsertoi Musiikkitalossa myös 2013 ja konsertoi muun muassa Sata-Häme-Soi-festivaalilla, Jyväskylän kesässä, Kokkolan Venetsialaisissa sekä Brahe Classica -konserttisarjan 20-vuotisjuhlissa.
Seuraavana vuonna orkesterin annista nautittiin sekä laineilla että Berliinissä. Konsertti Viking Gracella oli jymymenestys ja vuoden kohokohtana Guardian Nuevan esiintyminen ensimmäisenä suomalaisena tango- ja viihdeorkesterina Berliinin Filharmoniassa kesäkuun 6. päivä 2014.
Konsertin suojelijana toimi Suomen Saksan-suurlähettiläs Päivi Luostarinen. Konserttitaltioinnista julkaistiin tuplalive-cd marraskuussa 2014 ja otteita konsertista kuultiin myös YLEn kanavilla. Berliinin esiintyminen tuotti myös uuden vierailukutsun Saksaan. Lokakuussa 2015 Guardia Nuevan konsertti soi Usedomer Musikfestivalilla Kaisenbäder-salissa. Konsertin nauhoitti Saksan Yleisradio-NDR, ja lähetti sen Soiree-ohjelmasarjassa 28.2.2016.
Guardia Nuevalla on tärkeitä perinteitä, jotka toistuvat vuodesta toiseen. Helmikuussa Kokkolan Talviharmonikan päätösviikonloppuna Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti viihdyttää yleisöä kahteen kertaan lauantaina. Ensin iltapäivällä ja toisen kerran illansuussa.
Toinen tärkeä perinne ovat joulukonsertit. Aina joulun alla Guardia Nueva soittaa Kokkolan kirkossa ja toinen konsertti järjestetään jossakin toisessa pohjalaiskirkossa: Laihia, Mustasaari, Haapajärvi, Kalajoki...
Arja Koriseva ja Itävalta
Vuosi 2019 on ollut orkesterille tähän asti työläin. Arja Korisevan 30-vuotisjuhlakiertue, jossa 11 konserttia eri puolilla Suomea. Vierailu Itävallassa Innsbruckin World Music Festivaalilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat, ja joulukonsertit. Kaikki nämä eri ohjelmilla.
- Arjan kiertuetta valmistelimme puolitoista vuotta, kertoo Vertainen. Koko orkesterin toiminta vaatii erittäin paljon työtä ja sitoutumista pitkäjänteiseen toimintaan. Yhdistys on tärkeänä pohjana, samoin kaikki orkesterimme tukijat ja yleisö, heille kiitos.
Guardia Nueva
Tänä päivänä Guardia Nueva on musiikillinen runsaudensarvi.
Kaikki orkesterissa soittavat muusikot ovat ammattimuusikoita tai opettavat eri musiikkioppilaitoksissa. Myös free lance- muusikoita on mukana. Samoin joitakin Sibelius-Akatemian ammattiopiskelijoita. Orkesteri tekee jatkuvasti yhteistyötä Suomen tunnetuimpien artistien kanssa – ja kenenkään kanssa yhteistyö ei ole jäänyt yhteen pyrähdykseen.
Yhteistyökumppaneiden lista on vaikuttava mm. Esa Ruuttunen, Angelika Klas, Mari Palo, Matti Korkiala, Arja Koriseva, Jorma Uotinen, Jari Sillanpää, Jorma Hynninen, Mikael Konttinen, Juha Uusitalo, Saara Aalto, Johanna Rusanen-Kartano, Jyrki Anttila, Tomi Metsäketo, Teemu Roivainen, Johanna Försti. Oman kaupungin solisteista Matin lisäksi Jiri Tammilehto, Virva Puumala, Johanna Isokoski ja Maria Autio.
Guardia Nuevasta puhuttaessa ei saa sivuuttaa yhtä orkesterin tunnetuinta elementtiä: guardiamaisia sovituksia, joita hiotaan huippuunsa jopa vuosia. Orkesterille sovituksia ovat viime vuosina kapellimestari Raimo Vertaisen lisäksi tehneet Jaakko Kuusisto, Mika Toivanen, Petri Ikkelä, Ilkka Kuusisto, Teemu Honkanen, Juha Yli-Kotila, Jarmo Tinkala, Mika Paasivaara, Mikko Hassinen, Kari Veisterä, Marzi Nyman, Jarkko Riihimäki ja Jari Eskola.
Monimuotoisuus
Monimuotoisuus on Guardia Nuevan valtti, samoin ainutlaatuinen ja jäljittelemätön sointi, joka syntyy viulujen, harmonikkojen ja pianon, kitaran, kontrabasson ja lyömäsoittimien yhdistelmästä.
Jokainen sovitus on nimenomaan Guardialle kirjoitettu, valmiita ei ole ennestään.